"Vormkrachten en levenskrachten waarnemen"
               met de methode van Dorian Schmidt
       
          Kennismakingsdagen
      3 februari opScorlewald (Schoorl)
      24 maart Vreedehuis in Den Haag

Gelegenheid om kennis te maken met de methode van Dorian Schmidt die is ontwikkeld om de vorm- en levenskrachten zelf te leren waarnemen.
Voor wie in de antroposofische werkgebieden werkt een mogelijkheid om het etherische verder te leren kennen. Voor wie nog niet bekend is met Antroposofie een goede manier om vanuit eigen waarneming hiermee kennis te maken.
We beginnen met oefeningen waarin we een aantal aspecten van ons eigen etherlichaam leren waarnemen.
Dit eigen etherlichaam wordt dan later gebruikt als zintuig voor verdere waarneming van de etherkrachten van bijv. planten, water en levensmiddelen.
Deelnemers aan deze dagen kunnen meedoen aan een oefengroep die acht keer per jaar samenkomt
om verder te scholen en de waarnemingen verder te verdiepen en te verfijnen.

Begeleiding: Frans Romeijn.

Locatie: 3 februari: Scorlewald, Valkenlaan 14,   
               Schoorl in gebouw Kanvoleis                 
               24 maart: Het Vreedehuis, Riouwstraat 1,
               Den Haag   
Beide dagen van 10u tot 16u

Deelname: 35,00, breng je eigen lunch mee, voor een levenskrachtige soep wordt gezorgd  Informatie en aanmelden:                                        Frans Romeijn fromeijn@planet.nl
Tel: 0648728505                   

              
            Wat zijn Vormkrachten?

Het gaat bij vormkrachten om een orde van natuurkrachten die, in dat wat we als levend waarnemen, dus planten, dieren en mensen, dit leven in stand houdt. Het zijn dus tevens levenskrachten.

Ook scheppen zij de vormen waarin dit levende zichtbaar wordt. Deze vormen worden in dit stromende leven steeds opnieuw opgebouwd en weer afgebroken.

Deze vorm- en levenskrachten worden in de antroposofische literatuur ook etherkrachten genoemd en daar op vele manieren beschreven.
Zij zijn, overeenkomstig de wet dat alleen het gelijke het gelijke kan waarnemen, voor de gewone zintuigen niet waarneembaar. Een eenvoudig voorbeeld: ik kan electrische spanning niet met een weegschaal meten. 
Omdat we zelf als mensen levend zijn, zijn deze vormkrachten ook in onszelf te vinden als het zogenaamde etherlichaam.  
In dit etherlichaam blijken in aanleg de zintuigen aanwezig te zijn om de genoemde krachten waar te nemen. De ervaring leert dat deze waarnemings- vermogens ontwikkeld en geschoold kunnen worden. Dit op een manier die voor de kritische waarnemer stap voor stap na te volgen en controleerbaar is. Dit wel onder voorwaarde dat deze kritische waarnemer bereid is onbevangen te onderzoeken.


boek Dorian Schmidt
Beginpagina